Vyhledávání


Kontakt

Marimba mama

724 271 277

E-mail: marimba.mama@yahoo.com

Rytmy Afriky 2013 se blíží!

04.11.2013 09:47

Rytmy Afriky 2013 – osmý ročník festivalu africké hudby a tance

sobota 23. 11. 2013 18:30 HuDi klub Ilusion, Vinohradská 48, Praha 2

www.rytmyafriky.cz

 

Djeli Moussa Condé (Guinea, FR), Tonton Sylla & band (Guinea, CZ), Marimba Mama & Michael Delia (CZ, USA), Ancient Groove, Tubabu duo,

Báseň z kabelky (tanečně-hudební představení), Dj Suki

 

Kdo chodí na Rytmy Afriky, ten netrpí zimomřivostí! Tradiční podzimní multikulturní akce tentokrát ve znamení dvou hvězd guinejské hudby. Jedné melodické, druhé rytmické!

 

S vlastní kapelou se představí Djeli Moussa Condé, africký griot „vyprávěč příběhů“, jeden z nejlepších hráčů na koru na světě. Djeli Moussa Condé žije od roku 1993 ve Francii. Ve světě world music není žádný nováček, i když první sólové album vydal až skoro v padesáti letech. Jeho služeb coby virtuóza na západoafrickou koru využili takoví světoznámí velikáni, jako Salif Keïta, Richard Bona, Manu Dibango, Mory Kanté nebo Césaria Evora. S úspěchem svou hudbu představil na mnoha koncertech a festivalech po celém světě, s oblibou vystupuje na akcích s humanitárním podtextem. Zpívá v několika afrických jazycích (Malinké, Bambara, Wolof) a i ve francouzštině.

Moje hudba je o míru a lásce a poslouchat ji může každý”, říká Djeli Moussa Condé, i když v textech svých písní mluví spíše o otroctví, zradě, pokrytectví a problémech každodenního života. „Militantní album volající po lásce, míru a životě“, říká o jeho sólové desce francouzská hudební kritika.

 

Tonton Sylla – „King of Conakry“, slavný guinejský hráč na djembe, žák legendárního Famoudou Konate (v jeho kapele působil jako sólista). Působí napůl v Německu a napůl ve svém rodišti v Conakry, kde je považován za jednoho z lídrů nové hudební generace.

V České republice již několikrát vystupoval a pravidelně zde vede bubenické workshopy. Patří v současnosti ke světové špičce afrických perkusionistů. Spolupracoval s mnoha legendami africké tradiční hudby a sám vydal již tři alba. Na Rytmech můžete okusit jeho energií nabitou hudbu, kterou podpoří skupina domácích bubeníků.

 

Domácí scénu okouzlenou magií africké hudby bude opět reprezentovat několik projektů. Z Brna dorazí Tubabu duo a jejich minimalistické pojetí rytmů z Mali. Podruhé na festivalu vystupující česko-americká formace Marimba Mama s unikátním zvukem tří marimb - tradičních afrických dřevěných xylofonů. Trio Ancient Groove, které prezentuje svébytnou podobu world music mísící tradice západoafrické, japonské i evropské. Novinkou připravenou speciálně pro festival je „Báseň z kabelky", tanečně-hudební představení několika tanečnic a bubeníků s výtvarným doprovodem. A na závěr taneční set Dj Sukiho.

 

Záměrem Rytmů Afriky je představit různé podoby africké kultury a současně také upozornit na možnosti smysluplné pomoci africkým zemím. V rámci festivalového večera se kromě mnoha hudebníků a tanečníků představí cca 10 neziskových organizací působících v České republice. Jak vy sami můžete přispět ke zlepšení situace v Africe? Přijďte, uvidíte, podpoříte!

 

Letos se festival koná již poosmé, poslední čtyři ročníky podpořil grantem MHMP, dvakrát přispělo Ministerstvo kultury ČR a poprvé se podařilo získat podporu ještě od Státního fondu kultury. Jako vždy je hlavním mediálním partnerem portál www.afro.cz.

 

Předprodej vstupenek v síti Ticketportál a Ticketstream za 240 Kč, na místě vstupenky v prodeji za 290 Kč.